Lidt om, hvordan vi taler med Krapylerne om coronavirus

Billedet har ikke en skid med indlægget at gøre, det er bare et knaldgodt billede af mig, hehe.

Jeg har set en del fine initiativer de seneste dage til, hvordan man lindrer børns bekymring, når det kommer til coronavirus. Nogle viser dem Bamselægens forklaring på Instagram, andre opfordrer børn til at tegne regnbuer med påskriften “Det bliver godt igen!” og klistre i vinduet som en reminder til både dem og andre børn. Det er sådan nogle søde og hyggelige initiativer, I love it!
Men vi kommer altså ikke til at bruge nogle af dem, må jeg indrømme.
Vores børn er nemlig ikke bekymrede, faktisk. Og de har ellers været i tre lufthavne på et døgn sammen med en mor, der hverfede deres naller væk og stak dem en dut med håndsprit hver gang, de rørte noget eller stak en finger i munden. Og det gør mine børn TIT.
I sidste uge, da det gik op for os, at verden var forandret, og vi nok ville skulle se på at komme hjem fra Los Angeles før tid, forklarede vi Krapylerne lidt om coronavirusset. Jeg sagde til dem, at der var en form for forkølelse i omløb – ligesom de har prøvet før med forkølelser, der kan lægge hele børnehaven ned i foråret og efteråret. Jeg sagde til dem, at sygdommen ikke er farlig for børn overhovedet, og heller ikke for voksne sådan overordnet. Det ville ikke være farligt, hvis far, jeg eller farmor blev ramt. Men hvis folk, der er meget, meget gamle eller i forvejen er syge, får sygdommen, kan det være, de skal en tur på sygehuset (hvor de jo i børnenes opfattelse kan kurere ALT, og den opfattelse har jeg ikke tænkt mig at ændre på). Og det er okay, men nu hvor rigtigt mange mennesker bliver syge, kan det være, at der ikke er plads på sygehuset. Så derfor skal vi passe på hinanden og sørge for, at VI ikke bliver syge, så vi ikke smitter andre. Og det gør alle lige nu. Hjælper hinanden og passer på sig selv. Derfor skal vi også.
Og det var faktisk det. De sagde okay, jeg spurgte, om de havde nogle spørgsmål, og det havde de så ikke. De forstår også, at de af samme årsager ikke kan få legeaftaler de næste par uger, og efter at de i går kravlede på væggene ud på eftermiddagen (og jeg gjorde det samme), har jeg lavet et lille skema. Hver dag de næstkommende uger byder på krea-leg, som jeg er vært for om formiddagen, på køkkengulvet. Jeg har gennem-trawlet @kriblekongen, så i nat, da vi vågnede med jetlag, lavede vi troldesnot, og her til morgen (eller rettere: Da vi vågnede kl. 12.15 #jetlag) skulle ungerne ved hjælp af gafler, salt og varm vand smelte seks kæmpe-isklumper, jeg havde farvet med forskellige frugtfarver og frosset ned i muffinforme, for at finde de småting, jeg havde gemt i dem, på en voksdug på gulvet.
Desuden kommer vi til at have en spilletime hver aften efter aftensmaden (Matador, 31, 500, Uno, you name it), og så bor vi heldigvis lige ved siden af børnehaven, hvis legeplads jo er gabende tom nu, så der leger de også lidt hver dag.
Så ungerne ved, at dagene og ungerne lige nu er anderledes. Men de føles vist ikke sådan voldsomt anderledes, end når det er weekend. Jeg ved ikke, om det handler om deres alder, men de lader til at stole blindt på det, vi siger. Vi har sagt, at der er styr på det og ingen grund til bekymring, og det er så det, de går med. Da vi i oktober var indlagt med kulilteforgiftning og alle fire havde iltmasker på i otte timer, var deres største fortrydelse, at vi ikke havde nogen iPads med, som de kunne underholde sig med, og at vi så ikke kunne komme på Bone’s til frokost, som vi ellers havde aftalt.
Hugo lader sig meget nemt hidse op ved tanken om en dinosaur på hærgetur eller en zombie på toilettet, men livstruende tilstande og pandemier er altså ikke noget, der rigtigt rører deres følelse af ontologisk sikkerhed. Heldigvis!
Så vi holder informationsniveauet på et ‘need to know’-basis. Hvis jeg bad ungerne sætte regnbuer i vinduet med påskriften “Det bliver godt igen!”, ville de stensikkert først blive nervøse og spørge, hvad der da er galt? De har kun levet i 6 år, de er slet ikke klar over, hvor unik og altomvæltende, den her situation i virkeligheden er, og det synes jeg ærligt talt er vældig skønt! Reality bites, og det kan den tids nok gøre.
Hvad med jeres unger? Er de bange? Eller bare trætte af at være indenfor? <3

(Visited 87 times, 1 visits today)

Kommentarer

 • Du er dyktig MM?Minst mulig skremsel er nok best. Mine unger er dyktig trette; Den eldste på 30 må ikke komme i barnehaven sin (som hun er styrer i?) Den mellomste er butikkchef og er trett av folks hamstring?(hvis man behøver 345 pakker toilettpapir, burde man vært hos lægen for lenge siden) og den yngste, studenten, må ikke lege med sine venner?Så ja, mine unger kan godt merke Corona-stillstanden ?

 • Vores børn er 4 og næsten 7, og ingen af dem er bekymrede. Jeg tror faktisk bare det ville gøre den ældste bekymret, hvis vi viste hende en video eller andet om Corona 🙂 Den ældste er også træt af, at hun ikke ser sine legekammerater, men ellers tror jeg faktisk ikke hun tænker over det 🙂

 • Det mit afkom på 16 er mest bekymret for, er om hendes sociale liv også lever efter Corona ? og tænk hvor nederen nogle forældre vi var, da vi sagde nej til, at hun kunne mødes med 7-8 andre lørdag aften.. Spøg til side, jeg ved godt, at mine på 16 og snart 20 har en anden viden end dine kapryler, men mine har også været små og jeg ville ønske jeg havde haft din pædagogiske tilgang da mine var små – du/I gør det godt ? Og så: velkommen hjem ?

 • Så fint – jeg vil straks lure den side du omtaler af… er ved at gå til i kedsomhed
  Min 11årige er lettere nervøs – fordi hun høre ting hun ikke forstår og danner egen virkelighed, sammen med vennerne på FaceTime – det værste er dog at hun ikke kan komme til ridning ?
  Min 15 årige syns alt er latterligt
  Hun kan ikke se kæresten som bor i Århus og vi i kbh ….
  min 4 årige hygger sig bare med at både mor og far er hjemme men ville gerne i børnehave hos ynlings pædagogen ♥️

 • Så fint – jeg vil straks lure den side du omtaler af… er ved at gå til i kedsomhed
  Min 11årige er lettere nervøs – fordi hun høre ting hun ikke forstår og danner egen virkelighed, sammen med vennerne på FaceTime – det værste er dog at hun ikke kan komme til ridning ?
  Min 15 årige syns alt er latterligt
  Hun kan ikke se kæresten som bor i Århus og vi i kbh ….
  min 4 årige hygger sig bare med at både mor og far er hjemme men ville gerne i børnehave hos ynlings pædagogen ♥️?

 • Mine unger er knap 9 og 10 år. De er heller ikke bange, selvom deres hverdag er vendt på hovedet. Min mand har netop fået symptomer, så vi har buret os ekstra ind de næste 14 dage. De syntes det er mega trals, den lille fordi han har fødselsdag på tirsdag og vi jo af overståede årsag ingen gæster får og kagemændende er afbestilt. Men vi forsøger at hygge så meget vi kan og hver dag ser vi ultranyt. De ved godt, at hvis vi ikke passer på kan deres oldemødre blive syge og det er derfor vi passer ekstra på i disse dage.

 • Mine drenge på 6 og 7 har fået omtrent samme information. At vi er hjemme, for at passe på de andre.
  Og så er der egentlig bare forlænget weekend stemning. De synes det er skønt at vi alle sammen er sammen og vejret er jo, trods alt, der bedste det har været i fire måneder, så de klager ikke over at få lov at hamre lidt og bygge hule i haven. I dag har vi haft “botanik”, forspiret, talt om frø og fundet og plukket forskellige løgplanter og talt om dem.
  Vi har lavet en stor planche med skema med udgangs punkt i det de gerne vil de næste uger og de ville gerne lave meget yoga, bage kager og have musik undervisning – det må vi jo så finde ud af. Jeg har vel min gamle blokfløjte et sted 😉 Og så samler vi skrald i området 30 min. om dagen og i dag har vi f.eks. Bagt rugbrød og så talte vi om de forskellige kornsorter som vi så tegnede bagefter. Det kaldte vi så hjemkundskab og billedkunst. Det er vigtigt for dem med navne på fag – det synes de er spændende. I dag i “matematik” byggede de et skakbræt i Lego og spillede så troldsmands skak med deres Harry Potter figurer, det brugte de to timer på. Så sådan lidt blandede dage. I morgen har vi blandt andet sløjd, så må vi se om vi kan bikse et fuglehus i værkstedet 🙂 Og der er også vasketid på programmet – planen er at de skal sortere husstandens strømper og hænge viskestykker på snoren, hvilket der ikke er noget nyt i. Vi arbejder begge forskudt i “kristiske” funktioner, så skemaet passer egentligt os alle godt. Så er det tydeligt hvem der er hvor hvornår. Hele situationen taget i betragtning synes jeg bare det er dejligt at være raske og være sammen.

 • Vi har fortalt præcis det samme til min datter på 6 år. Og da Disneyshow i fredags ikke blev sendt pga. pressemøde, har vi vist hende det pressemøde Mette F. Har holdt for børnene. Det tager to minutter, men er rigtig fint, der svarer hun på nogle af børnenes Spørgsmål.
  Men ellers kalder hun det coronaferie herhjemme, og virker ikke bekymret. Hygger efterhånden rigtig fint med lillesøster, til trods for 4 års aldersforskel ???

 • Må jeg spørge, hvorfor du lægger et billede op af dine børn på insta, hvor de tydeligvis er i gang med legeaftale? Myndighederne anbefaler nu, at man bliver hjemme og kun mødes med andre, hvis det er højst nødvendigt. Samtidig ved man nu, at børn også kan være smittebærere. At man kan være rask og stadig være smittet. Og at smitte også kan ske udendørs. Jeg undrer mig over, at du som influencer synes, det er fint at udstråle, at legeaftaler er helt fine. Ved du hvordan en smittekæde fungerer? Mvh

  • Jeg er helt enig med M. Du når ud til SÅ mange via dine platforme. Jeg har selv 3 børn og kender deraf mange børnefamilier og der er dem der allerede har legeaftaler og bedsteforældrebesøg og så er der dem der seriøst kraftigt overvejer det, fordi de er ved at blive skøre. Men det går jo ikke hvis vi allesammen gør det. Hvad er så meningen med lockdown?

   • Hugo og Berta leger med vores genbo. De leger kun udenfor og kun i korte tidsrum. Det er 100% i tråd med myndighedernes anbefalinger. Jeg har sågar lige tjekket dem her til morgen. Ikke at jeg er stolt af at linke til EB.dk, men det står tilfældigvis lige her. 😉
    https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/afviser-direktoers-coronaraad-boern-maa-gerne-lege-sammen/8057156
    Vi overholder altså alle anvisninger, og det har vi gjort hele tiden. Og vi går skridtet lidt videre, fordi de KUN leger med genboen. Ikke andre børn. Og altså kun udenfor i korte intervaller. 🙂

   • Så børnene overholder også det måske vigtigste råd: at holde afstand? Synes ikke det ser sådan ud på dit billede. Og alle dine ovenstående forklaringer giver du ikke på billedet. Jeg synes helt ærlig, du har et ansvar. Og nu hvor du selv linker: I artiklen blir der også sagt, at man skal overveje, om legeaftale er strengt nødvendig. Du har selv skrevet for få dage siden, at I har forklaret børnene, at der ikke er legeaftaler de næste par uger. At jeres børn har svært ved at overholde jeres anbefalinger. Jeg forstår det helt ærligt ikke.

   • Jeg er (igen) helt enig med M. Der er jo ikke to meters afstand mellem de børn og hvad gør du hvis gæsten skal have hjælp med noget eller slår sig eller andet? Så har du ligepludselig været i nærkontakt med én, som så er i nærkontakt med x antal andre – og I er lige kommet hjem fra udlandet og igennem flere lufthavne og formentlig kontakt med en del andre mennesker på jeres vej.
    Jeg hører hvad du siger, jeg synes bare det er et vildt dårligt signal at sende til andre børnefamilier som faktisk prøver at begrænse omgang med andre helt. I har to børn som kan lege sammen, skøn have, fleksible jobs, ingen hjemmeskolingskrav.. hvis I ikke kan begrænse omgang med andre til indkøb, hvordan filan skal andre så?

   • Hej Kathrine.
    Der står ingen steder i de officielle retningslinjer fra myndighederne, at børn skal have to meters afstand til hinanden. Der står faktisk heller ikke, at børnene ikke må røre hinanden, men det har vi aftalt, at vores ikke må, ligesom at de selvfølgelig kun leger udendørs og i kort tid af gangen. Endvidere har vi aftalt, at de ikke må lege med andre end genboens dreng, ligesom at han ikke må lege med andre end Hugo og Berta.
    Det er helt i orden at lave sine egne, små regler, men det er altså IKKE okay at dunke andre oven i hovedet med dem.
    Jeg synes lidt, det er noget fis at skyde mig i skoene, at jeg er et dårligt eksempel.
    Lyt til politiet og myndighederne, efterlev det. Det gør jeg. OG jeg ringede i forgårs til UMs corona-hotline for at få verificeret, at vi gør, som vi henstilles til, nu vi er kommet retur fra USA for 6 dage siden, og det gør vi. Alt inklusive og sågar til kryds og slange, ifølge manden i telefonen.

   • Hej “M”.
    Jeg kan ikke lide din tone her, for at være ærlig. Og når Statens Serumsinstitut skarpt har henstillet Kåre Mølbak til ikke mere at komme med sin personlige holdning, men nøjes med at bakke op om de officielle retningslinjer, kan jeg jo passende gøre det samme her på mit domæne.
    Det hele står sådan set her, sort på hvidt:
    https://www.bt.dk/samfund/sundhedsstyrelsen-skaerer-igennem-born-ma-gerne-lege-sammen
    Vi overholder ALLE retningslinjer, der er kommunikeret ud af myndighederne og det rigtige politi, men jeg lytter altså ikke til internetpolitiet. Færdig, bum.
    KH, MM.

 • Jeg giver op, men håber at både ‘M’ og jeg selv er nået ud til bare en brøkdel af dine følgere med vores budskab.

  • Og jeg håber ligeledes, at mit budskab er nået igennem til dig, omend det ikke helt virker sådan.
   Men så længe vi, der skændes, stadig lever op til myndighedernes anbefalinger, er det jo altid noget. Det var værre, hvis vi diskuterede, hvorvidt kæmpefester med isklumpeleg var i orden. ?
   God lockdown!

  • Og jeg følger trop, Kathrine. Og hvor er det bemærkelsesværdigt, at den mest ubehagelige tone her er din egen, MM.

   • Well, det er jeg så heller ikke enig i. Og jeg vil lige bemærke, at det var dig, der lagde ud. ?
    Jeg vil foreslå, at du retter den her energi imod dem, der rent faktisk bryder reglerne. Dem er der desværre rigtigt mange af.
    God lockdown!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *